Kuchyni je třeba navrhovat nejen ergonomicky, ale také prakticky a znát co nejvíce potřeb a požadavků klienta a samozřejmě jeho životní styl. To znamená vědět, jaké potraviny, jak často a v jakém množství nakupuje, jaký typ pokrmů připravuje, jaké drobné elektrospotřebiče používá a také jak nakládá s odpadem, protože tato oblast je v současné době velmi aktuální.
První a tou nejhorší variantou je, že klient odpad netřídí a požaduje jen jeden koš na směsný odpad. Naštěstí je takových klientů naprosté minimum. Tou nejčastější možností je využití sorteru do dřezové skříňky. V tomto případě se jedná o dobře známý systém několika různě velkých košů (2 až 6 nádob), které mají automatické uzavírání spojené s výsuvem. Toto řešení je praktické, ale je třeba hledět na konkrétní výběr a objem nádob. Čím je košů více, tím je jejich objem menší a stávají se z hlediska velikosti objemu nepraktickými. Je dobré s klienty detailně probrat, jaké množství odpadu běžně produkují, jak jej přesně třídí na plasty, papír, sklo, bioodpad atd.
V současné době je téma bioodpadu velmi zmiňované, a tak nemusíte mít obavy se na to při konzultaci kuchyně zeptat. Řada lidí totiž řeší kompostování nejen na zahradě, ale i v interiéru. K tomu pak slouží dva základní typy kompostérů.
První z nich jsou vermikompostéry, jež fungují na principu využití kalifornských žížal, které jsou uzpůsobeny ke konzumaci organických zbytků. Druhou variantou je kompostování za pomoci speciální směsi mikroorganismů na principu anaerobní fermentace, tedy kvašení bez přístupu vzduchu. Tato metoda přemění odpad na fermentovanou hmotu, kterou je možné využít jako základ pro výrobu vlastního substrátu pro pěstování, a fermentovanou tekutinu, což je výborné 100% přírodní hnojivo pro rostliny. Fermentace probíhá v uzavřené nádobě, proto i bez zápachu i nepříjemných mušek.
Proberte tedy s klienty, zda některou z metod využívají nebo o ní uvažují, případně jim tuto formu využití odpadu doporučte. A nezapomeňte při návrhu kuchyně promyslet, kde bude kompostér umístěn, a počítat na něj s dostatkem prostoru.
Oba dva typy kompostérů má v nabídce český výrobce Plastia a volit lze i různá barevná provedení. Některé jsou dokonce vyrobeny z recyklovaného plastu.
Vermikompostér Urbalive
Tento typ navrhl Jiří Pelcl a firma s ním slaví úspěchy po celém světě. Navíc získal i ocenění GOOD Design a Red Dot Design Award. Jedná se o největší typ (rozměr 505×380/605 mm), který je třeba umístit na podlahu.
Vermikompostér Plastia
Ten se vyrábí ve dvou celoplastových variantách: šedý recyklát a zelený odstín virgin. Je vhodný pro ty, kteří s kompostováním začínají nebo jsou to malé domácnosti, má tedy menší rozměry (380×380/380 mm). Návrh má na svědomí studio wrks.
Kompostér Bokashi
Je menší nádoba (263×250/355 mm), kterou lze umístit jak na podlahu, tak i na komodu či část kuchyňské linky. Jedná se o druhý typ, který využívá k fermentaci speciální posyp s bakteriemi. V nabídce je v neutrální šedé barvě z recyklovaného plastu. Design je opět z dílny studia wrks.
Jestliže chcete kompostéry zahrnout rovnou do návrhu kuchyňské sestavy, můžete si napsat na email info@plastia.cz o 3D modely. Rádi vám je zašleme.
Více informací najdete na webu výrobce www.plastia.eu